Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa 1 - sacharidy

23. 8. 2014

Dnes jsem chtěl napsat poprvé článek nikoliv o cvičení, ale o výživě a chtěl jsem ho napsat krátký a stručný, pro lidi kteří o tom neví vůbec nic, tak říkajíc výživu v kostce, ovšem tak jsem se rozepsal, že článek bych rozhodně krátkým a stručným nenazval a protože vím, že spousta lidí je líná číst dlouhé články, rozhodl jsem se ho rozdělit na několik částí, takže dneska je tu první z nich a to o sacharidech.

Máme tři základní druhy živin: sacharidy, bílkoviny a tuky a ty se od sebe zásadně liší. Probereme si je tedy postupně:

Sacharidy, jinak cukry, uhlohydráty, karbohydráty, anglicky carbohydrates, zkráceně carbs jsou pro tělo hlavním zdrojem energie a zdravá strava by měla většinu energie obsahovat právě ve formě (komplexních) sacharidů. Při budování svalové hmoty jsou cukry hlavním zdrojem energie a nosičem, který přepravuje stavební materiál na své místo. Sacharidy dělíme na jednoduché a složité (komplexní) a jak už jsem naznačil, měli byste ve svém jídelníčku upřednostňovat především ty komplexní. Rozdíl mezi jednoduchými a komplexními sacharidy je v rychlosti jejich uvolňování do organismu, což je dáno velikostí jejich molekuly.

Zjednodušeně řečeno, pokud sníte jednoduché sacharidy, tak se Vám rychle dostanou do krve a tělo na zvýšenou hladinu krevního cukru zareaguje vyplavením insulinu, který ji zase vrátí tam kde byla (resp. většinou o kousíček níž). Insulin je regulátor hladiny krevního cukru a problém je, že onen přebytek krevního cukru se uloží do tukových zásob, což asi málokdo chce. Vyjímkou je stav, kdy je tělo vyčerpané nějakou fyzickou námahou a glykogenové zásoby ve svalech a krvi jsou vyčerpané, resp. nízké. Pak jsou přijaté jednoduché sacharidy použity primárně na rychlou obnovu těchto zásob a ve formě tuku se uloží pouze jejich případný přebytek.

Komplexní sacharidy se do organismu uvolňují pomaleji a postupně, takže nedochází k takovýmto výkyvům hladiny krevního cukru a tělo z nich čerpá energii postupně, tudíš je tam mnohem menší riziko tloustnutí. Pokud jich však budete přijímat příliš velké množství, které bude převyšovat energetické potřeby vašeho těla, pak budete samozřejmě tloustnout i z nich.

Jednoduché sacharidy jsou obsaženy v ovoci, pečivu, jakýchkoliv sladkostech a pokrmech obsahujících kuchyňský cukr a v malém množství i v různých druzích barevné zeleniny. Komplexní sacharidy najdete v rýži, bramborách, obilovinách, luštěninách, těstovinách a v malém množství v zelené zelenině.

V praxi byste měli nějaké jednoduché sacharidy přijmout ráno a po tréninku či velké fyzické námaze, pokud je Vaším cílem budování svalové hmoty či síly, jinak by měly hlavní roli hrát sacharidy komplexní. Pokud se snažíte spalovat tuk, pak byste měli jednoduchých sacharidů přijímat ještě výrazně méně, případně je ze stravy úplně vyloučit.

Ještě by bylo vhodné zde zmínit, že energetická hodnota sacharidů je 4,1 kcal na gram, což ale uvádím pouze pro srovnání s bílkovinami a tuky a počítáním příjmu a výdaje energie bych se být Vámi vůbec nezatěžoval, protože zejména spočítání výdaje je téměř nemožné, někdy jindy si vysvětlíme proč.

Takže tolik dnes k sacharidům a příště se podíváme na bílkoviny.

Více na www.osobnitrener-praha.cz