Jdi na obsah Jdi na menu

Proč NEpoužívám arginin.

6. 12. 2015
L-arginin je v současnosti velmi používaná a populární látka. Jedná se o semiesenciální aminokyselinu (to znamená aminokyselinu esenciální pro rostoucí organismus), která je součástí mnoha takzvaných NO výrobků, jejichž typickým příkladem jsou různé předtréninkové "nakopávače". Tam se zpravidla kombinuje se stimulanty jako je kofein, taurin, pseudoefedrin a podobně a látkami jako například beta alanin.
 
Důvodem je jeho schopnost produkovat oxid dusnatý, což je nesmírně užitečná a zdraví prospěšná věc, navíc se značným dopadem na sportovní výkon. Oxid dusnatý je produkován v cévním endotelu (vnitřní strana cév) a jelikož jsou to opravdu maličké molekuly, prostupují měkkými tělesnými tkáněmi, čímž je prokysličují. Dopad tohoto účinku na zdraví nedozírný, nicméně to je na samostatný článek, takže o tom až někdy příště. Dalším pozitivem je, že tyto molekuly nejdou z cévního endotelu pouze "ven" ale i "dovnitř", čímž čistí cévy o nejrůznějších usazenin, jako je cholesterol, vápník a mnoho dalších látek a zabraňují tvorbě krevních sraženin. Ve sportu je zajímavé to, že se jedná o nejdůležitější signální molekulu v těle, způsobuje relaxaci hladkého svalstva což vede vazodilataci cév, což reguluje krevní tlak a celé tělo je lépe zásobené kyslíkem a živinami a buňky jsou schopné produkovat větší množství ATP. Pro někoho může být zajímavá i podpora erekce. :)
 
To všechno jsou úžasné věci, avšak všechny jsou výsledkem působení oxidu dusnatého, nikoliv argininu, ten pouze slouží k produkci NO. Tvorba oxidu dusnatého se však dá stimulovat i jinak než konzumací argininu.
 
A nyní se dostávám k tomu proč vlastně píšu tento článek, k tomu co se o argininu běžně nedočtete a proč já arginin NEpoužívám. Arginin totiž nemá jen tu vlastnost že slouží k produkci NO, on má i pár velmi špatných vlastností.
 
Asi tou nejméně podstatnou je to že podporuje tvorbu virů. To "oceníte" zejména v chřipkovém období, kdy se virózy i bez pomoci argininu šíří jedna radost. 
 
Co je však mnohem důležitější je fakt, že arginin omezuje vstřebávání lysinu. Pokud vám to nepřijde jako zas až takový problém, tak dávejte pozor: lysin je esenciální aminokyselina, to znamená aminokyselina která musí být nezbytně nutně přijímaná ze stravy. Existuje tzv. Rubnerův zákon limitní aminokyseliny který říká, že využití bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny, takže pokud máte jedné esenciální aminokyseliny malé množství, tak ostatních aminokyselin se využije pouze tolik, kolik odpovídá poměru k oné málo obsažené. A organismus nemá žádnou schopnost aminokyseliny skladovat do zásoby. To znamená, že užívání argininu snižuje vstřebatelnost bílkovin jako takových, což jak jistě uznáte, není zrovna výhra v loterii. A pokud mluvíme o kulturistice, tak to ještě není všechno. Jak už jsem uvedl, arginin je semiesenciální aminokyselina - aminokyselina esenciální pro rostoucí organismus. A vedle Rubnerova zákona existuje ještě Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin který říká, že pokud je kterékoliv esenciální aminokyseliny výrazný nadbytek, pak to narušuje syntézu ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní aminokyseliny. Takže pokud chcete růst tak je to druhé torpédo do vlastní lodi.
 
A poslední špatná věc na argininu je jeho potencionálně karcinogenní vliv. Tady nevím nakolik je to již prokazatelné, ale existují jisté studie, které tvrdí že dlouhodobá konzumace velkých dávek argininu může způsobit rakovinu a existuje několik sportovců (jedna sportovkyně i v ČR), u kterých je podezření že jejich onemocnění rakovinou s argininem souvisí. Tak či onak, jak už jsem uvedl, arginin omezuje vstřebávání lysinu a lysin má prokazatelné antikarcinogenní účinky.
 
Takže závěr: já sám arginin z výše uvedených důvodů nepoužívám a to samé radím i vám. Produkce oxidu dusnatého se dá docílit i jiným způsobem, na přírodní bázi, ale o tom až přístě, spolu s obsáhlejším popisem blahodárných účinků této molekuly na lidský organismus. Do té doby se mějte fajn!
 
Více o zdraví na www.petrchalupny.cz
 
Článek najdete i na novém webu www.osobnitrener-praha.cz